Fairtrade®, hoe controleer je dat?

Door de aanpak van Fairtrade hebben boeren en werknemers meer controle over hun leven en kunnen ze beslissen hoe ze in hun toekomst willen investeren.

Als een leider in de wereldwijde beweging om handel eerlijk te maken, ondersteunt en daagt Fairtrade bedrijven en overheden uit en verbindt boeren en werknemers met de mensen die hun producten kopen.

Door Fairtrade te kiezen, kunnen mensen verandering creëren door hun dagelijkse handelingen. Een product met het FAIRTRADE-merk betekent dat producenten en bedrijven voldoen aan internationaal overeengekomen normen die onafhankelijk zijn gecertificeerd.

Filmpje: wat is Fairtrade?

Hoe gaat Fairtrade® te werk zie en hoor je in dit korte filmpje.

Wat is Fairtrade® in een korte vimeo toegelicht.

Het Fairtrade netwerk bestaat uit:

  • Drie regionale producentennetwerken die boeren en werknemers vertegenwoordigen in Afrika en het Midden-Oosten, Azië en de Stille Oceaan, en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
  • Meer dan 25 nationale Fairtrade-organisaties en marketingorganisaties die Fairtrade-producten in consumentenlanden op de markt brengen en promoten.
  • Fairtrade International, de overkoepelende NGO die de internationaal overeengekomen Fairtrade-normen creëert en Fairtrade wereldwijd coördineert.
  • FLOCERT, de belangrijkste onafhankelijke certificeerder voor Fairtrade, die producenten en handelaren inspecteert om te controleren of ze voldoen aan Fairtrade-normen.

Maar hoe controleer je nu of een aanbieder het label correct gebruikt?

FLOCERT certificeert bedrijven voor Fairtrade en worden opgenomen in de database met een FLO-ID nummer. Bedrijven die produceren/leveren onder het Fairtrade label moeten dus een FLO-ID kunnen overleggen. Dit FLO-ID nummer kun je controleren via deze link: https://www.fairtrade.net/finder.

Hoe kan ik een social audit uitvoeren voor mijn organisatie en/of toeleveranciers?

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om risico’s in je supply chains te beheren, ben je bij FLOCERT aan het juiste adres. FLOCERT kan helpen een balans te vinden tussen maatschappelijk verantwoord ondernemen en zakelijke prestaties. De diensten voor sociale controle helpen om het risico voor je bedrijf te verminderen, de reputatie van je bedrijf te beschermen en ethische en verantwoordelijke bedrijfspraktijken te verbeteren. Om de sociale conformiteit van je bedrijf of je onderaannemers te verifiëren, biedt FLOCERT hoogwaardige SMETA Social Audits die ook via het Sedex-platform kunnen worden gedeeld.
Benieuwd of SMETA Social Audits geschikt zijn voor jou?

Kijk op FLOCERT.net of stuur een e-mail: BUSINESS@FLOCERT.NET

Wat doet Attentives om Fairtrade te ondersteunen?

Attentives wil met oprechte aandacht voor mensen bewijzen dat hiermee grotere successen behaald kunnen worden. “Succes kun je vermenigvuldigen, door het te delen”. In het dagelijkse werkt neemt Attentives dan ook verantwoordelijkheid bij ‘eerlijk zakendoen’ door de Code of Conduct en Social Compliance zeer nauwkeurig te volgen. Alle toeleveranciers van Attentives moeten kunnen bewijzen dat zij voldoen aan de eisen die nodig zijn om sociaal verantwoord te ondernemen. Bij twijfel schakelt Attentives onafhankelijke organisaties in om fabrieken lokaal te inspecteren. Attentives zal altijd voorkeur hebben voor Fairtrade organisaties en fabrikanten, importeurs en toeleveranciers die aandacht hebben voor hun mensen en klanten.